dinsdag 6 juli 2010

Tour, Tour, Tour . . . de France

Zo de rust is weer terug in Rotterdam. Het peloton is eergisteren onder grote belangstelling vertrokken richting Frankrijk (via België). Nu was het niet heel de week druk met renners, maar toch nam de Tour voor ons (Louise en ik) de hele afgelopen week in beslag.
Het begon maandag in het Nieuwe Luxor waar de "Muur on Tour" werd opgevoerd. Met een keur aan gasten, te veel om allemaal te noemen. Serieuze momenten werden afgewisseld met komische en muzikale noten. Ook werd het beroemde "petje op, petje af" gespeeld, maar nu met vijftienhonderd wielerfans.
Dinsdag was dan wel een wielerrustdag, maar op sportgebied zorgde het Nederlands voetbalelftal voor een prettige afwisseling.
Woensdagavond ging het wielerfeest weer verder met de TV-opname van "Het Grote Tourspel" (uitzending was donderdagavond). De opnames waren dicht bij ons huis, op zo'n vier kilometer, in de Schiecentrale (voormalige energiecentrale van Rotterdam). Het was mooi en interessant om te zien hoe het resultaat en dag later op TV zou komen, en dat viel niet tegen. Er is maar heel weinig geknipt uit het "origineel", al waren die wel erg leuk om mee te maken (niet om uit te zenden).
Donderdag hebben de "officiële" toertocht van de Grand Depart Rotterdam gefietst. De langste afstand ging door het voor ons, maar vooral voor mij, zeer bekende Hoeksche Waard. Bijkomend voordeel daarvan was dat we een mooie pauzeplek halverwege hadden. In Numansdorp hadden we die "gewoon" bij mijn vader, waar het lekker rustig was. Hij woont ongeveer 500m buiten de route (die je via deze link kan bekijken). Daarna verder buitenom terug via de Heinenoordtunnel naar het Zuiderpark.
's-Avonds nog naar de ploegenpresentatie wezen kijken, die duurde voor het mooie te lang. De ploegen kwamen vanaf het Nieuwe Luxor over de Erasmusbrug naar het Willemsplein (op zich wel mooi), maar pauzes ertussen waren gewoon te lang.
Vrijdag was de trainingsdag op het parcours van de tijdrit. Dat leverde mooie plaatjes op, vooral omdat ik op het Wilhelminaplein (bij het Nieuwe Luxor) tussen de splitsing stond. Dus vanaf Zuid gingen ze de Erasmusbrug op en kwamen via de Willemsbrug weer terug richting "start en finish". Het was toen schitterend weer en gaaf om te zien hoe sommige wielrenners zich heel serieus aan het voorbereiden waren voor de tijdrit, terwijl voor sommige het maar "gewoon" inrijden was. Na de officiële training waren er nog diverse wedstrijden. We hebben nog een stukje van de journalisten gezien. Daar bleef het bij, want 's-middags stond de ook belangrijke voetbalwedstrijd Nederland-Brazilië op het programma (en dat was ook leuk, vooral het resultaat).
Zaterdag was de grote dag. Er stonden twee belangrijke dingen op ons programma. Ten eerste moest en zou Louise een poging doen om haar "grote geheime liefde" te ontmoeten, en dat dat gelukt is kunnen jullie lezen op haar blog "vrouw kijkt tour". Daarna hebben de renners echt aan het werk gezien en ook dat was ondanks de regen een machtig gezicht.
Zondag werd onze tourweek afgesloten met de "showrit" van de renners door de stad. We zijn op twee plekken wezen kijken, bij de "1e start" aan de Westerkade waar ook alle bussen verzameld waren. En later op de Erasmusbrug waar de "officieuze start" was. De menigte vergaapte zich aan al het moois wat daar voorbij kwam en wij ook.
Hiermee werd een mooie drukke tourweek afgesloten. De rest volgen we weer gewoon via de TV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zondag 8 april 2018 hoop ik voor de 30e keer op de Coolsingel te finishen! Dus mocht je mij voorbij zien komen: Aanmoedigen mag ...