donderdag 2 april 2015

Rotterdam Marathon 2015 (voorbereiding)


Nog een paar dagen en dan is het weer zover: de Rotterdamse Marathon.


Ik hoop dan voor de 27e keer te finishen, en ben dus druk bezig (geweest) met kilometers maken (lopend).


Na de Heinenoordtunnelloop heb ik vooral getraind, meestal 5x per week, waarvan op dinsdag- en donderdagavond bij Rotterdam Atletiek.


En sinds begin februari doe ik, elke woensdag een "PauzeRen" met een paar collega's, oftewel een alternatieve "Bruggenloop" van 13 kilometer. We starten dan onderaan de Erasmusbrug (zuidzijde) en lopen dan via de Laan op Zuid naar en over de Van Brienenoordbrug om vervolgens over de Boompjes over de Erasmusbrug terug te keren naar het werk.


In het weekend loop ik meestal 2x, zowel op zaterdag als op zondag. En de afstanden worden dan zo lieverlee steeds langer. De langste was zo'n 35 kilometer, al was dat wel met een extraatje dat ik er zelf aangeplakt had. Eigenlijk stond er 30km gepland bij A.V. Fortuna te Vlaardingen, maar door een extra heen en weertje in het zelfde tempo, kwam ik toch uit op bijna 35km.


Inmiddels na de Heinenoordtunnelloop nog een viertal wedstrijden gelopen.


 • De eerste was de Midden Delfland Halve Marathon, zaterdag 21 februari, met start en finish bij het sportpark van Schipluiden (georganiseerd door De Hardloper). Aangezien Schipluiden niet zo ver van ons huis is (zo'n 11 kilometer) ben ik er op de fiets naar toegegaan. De loop op zich was best pittig door een stevige wind en een enkele regen- en hagelbui. Echter dat heeft gelukkig niet veel invloed op het tempo gehad. Ik kon de grootste helft mooi meelopen in een groep, die ik dan wel op het einde moest laten gaan. Maar hoe dan ook: 1:30:34 is een hele mooie tijd voor een ‘Master 55+’. Met andere woorden, ik met een zeer tevreden gevoel weer op de fiets terug naar huis.


 • De tweede wedstrijd: de Halve van Oostvoorne, zaterdag 14 maart, heb ik meegedaan onder pseudoniem “Ger Vis” een collega van mij, die wegens vakantie er niet was. Ik hoop dat ik een mooie tijd voor hem gelopen. Ik vond het in ieder geval geweldig goed. Want het is best moeilijk voor een ‘oude man’ om een halve marathon binnen de anderhalf uur te lopen. Dit keer lukte dat wel, al was dat maar met 5 seconde (1:29:55). De weersomstandigheden waren best wel redelijk, een fris windje en bewolkt. Maar het mooie parcours zorgde er toch voor dat ik deze mooie tijd liep.
 • De derde wedstrijd, woensdag 25 maart, was speciaal voor ambtenaren. De gemeente Utrecht organiseerde het NK Veldloop Gemeenten dit jaar (deze veldloop is jaarlijks in een andere gemeente, ergens in Nederland). Deze veldloop was dichtbij kasteel de Haar (ik heb het kasteel helaas niet gezien, maar toch), maar vooral om de Haarrijnseplas. Ik deed mee aan de 12 kilometer (je kon ook een 10km of 6km doen), die bestond uit twee ronden van 6km en ging over drassige weilanden (van Natuurmonumenten), zandafgravingen en strand. Er zat zelfs een heuse heuvel in. Al met al een echte cross. Leuk en zwaar om te doen. Daarbij kwam dan nog dat toen ik thuis kwam en de uitslagen opzocht, bleek dat ik derde geworden was bij de Mannen 55+ (dus heel blij).
 • De vierde (en laatste voor de marathon) wedstrijd (Arcade Halve Marathon) was zaterdag 28 maart. Wederom een halve marathon, op een parcours dat vooral tussen de kassen door liep. Start en finish was in Naaldwijk, maar liep verder ook langs de dorpen Poeldijk, Monster en ’s-Gravenzande. Op sommige plekken had de wind vrij spel (soms in de rug, soms vol op kop). Daardoor werd het een best pittig loopje. En ook al was het zwaar op het eind, toch kwam ik in een behoorlijk goede tijd over de finish (1:31:13 netto). Daarbij kwam nog achteraan dat na eenmaal gedoucht te hebben, bleek dat ik ook nog prijs gelopen had. Wederom 3e bij de Mannen Masters 55+, en dit keer leverde dat een hele leuke en mooie prijs op. Een groentepakket met onder andere asperges, tomaten, komkommer, paksoi en courgette. En ook nog een enveloppe met 20 €uro. Hierdoor werd het een best wel lucratief loopje, want inschrijfgeld voor twee (Louise deed ook mee, maar dan als duurloop) was 22 €uro. Hierdoor kwam het er zo’n beetje op neer dat we voor die 2 €uro allebei een t-shirt hadden (die kregen alle finishers), een medaille en dus een groentepakket. Bij komend voordeel was ook nog dat we ’s avonds thuis maar direct de asperges hebben gegeten, en die waren heel lekker ;-)Dit betekent dat de koele loopcijfers van de voorbereiding in dit jaar zijn:
 • Januari                  : 20 keer lopen, 321 kilometer afgelegd en er 30 uur aan besteed.
 • Februari                : 19 keer lopen, 300 kilometer afgelegd en er dik 28 uur mee bezig geweest
 • Maart                    : 21 keer lopen, bijna 400 kilometer afgelegd en er ruim 36 uur mee bezig geweest
En nu maar hopen dat dat een positieve uitwerking heeft voor de Rotterdamse Marathon.


2 opmerkingen:

 1. Henk,succes met DE Marathon in het verre verleden verschenen we samen aan de start.

  Ed van Til

  BeantwoordenVerwijderen

Zondag 8 april 2018 hoop ik voor de 30e keer op de Coolsingel te finishen! Dus mocht je mij voorbij zien komen: Aanmoedigen mag ...