zondag 29 november 2015

TRIPEL

Tripels heb je in diverse hoedanigheden.
 De meeste daarvan zijn bieren, waaronder Affligem, Chimay, La Trappe, Westmalle en Straffe Hendrik.
  En die Straffe Hendrik wilde ik eens op een andere manier doen.
    Niet met drank, maar met die andere hobby van me: lopen.

Daarom de afgelopen maanden een drietal marathons gelopen in een tijdsspanne van negen weken (3x Tripel).
 •  De eerste was er een in het kader van De Grote Oorlog (WO-I):  In Flanders Field Marathon gelopen op zondag 13 september. Start vanuit Nieuwpoort bij de Vismijn aan de haven en vervolgens langs de frontlinie naar Ieper. Grotendeels de IJzer volgend naar Diksmuide, vanaf daar (ongeveer 18 km-punt) mocht Louise meefietsen ter begeleiding. Dit hielp ontzettend goed, want dankzij haar steun kwam ik na drie uur en drieentwintig minuten en zestien seconden over de finishlijn (107e van 541 finishers - 1e M55 (zover ik kan nagaan) nummer 2 zat 4 seconde na mij).

   
   
 • De tweede was iets pittiger, want volgens hun eigen zeggen: "De mooiste en zwaarste marathon van Nederland". En dat zal dan wel, omdat er bijna alle soorten ondergrond onder je voeten te verwerken zijn: straatklinkers, schelpenpaden, bospaadjes, strand, strak asfalt, duinen, trappen en al wat er nog meer te verzinnen is. Hoe dan ook, eigenlijk viel het dit jaar (zaterdag 3 oktober) best mee. Het weer was ideaal: zonnig, niet te warm of te koud, en een kleine bries vanaf zee. De route, met start om klokslag twaalf uur in Burgh-Haamstede, door de bossen en over strand richting Westenschouwen om daarna zoals altijd de kustlijn verder te volgen via de Deltawerken, wederom een flink stuk strand en ongeveer vanaf Domburg door de duinen naar Zoutelande.Na drie uur zesendertig minuten en negenenveertig seconden zat het er weer op (Totaal plaats 168 / 1492 - Categorie plaats 12 / 173).
 
 

 • De derde was deze keer wel erg ver van huis. Helemaal in Istanbul, Turkije.15 KASIM 2015 - PAZAR 09:00 oftewel zondag 15 november 2015 - start 09:00. Dat betekende vrijdag de 13e vanaf 08:00 uur: bus naar CS Rotterdam; trein naar Schiphol; vliegtuig naar Istanbul; metro om startnummer op te halen (we waren nog net op tijd - 20 minuten voor sluitingstijd (19:30)); weer een stukje metro en vervolgens met de tram naar ons hotel. Dus zo'n elf uur later (één uur tijdsverschil) waren we waar we wezen moesten. Daardoor hadden we wel heel de zaterdag om rustig te acclimatiseren en de finishlocatie te inspecteren. Maar zondag was het vroeg "marathondag"! Rond half zes de wekker, om zes uur ontbijt, net na half zeven richting de "bushalte", net na zevenen in de bus. Rond achten bij de startlocatie net voor de brug (de start was zo'n 250 meter in Azië). Geen startvakken (alleen voor de toppers). De indeling was dus vrij eenvoudig: rechts de marathonlopers en links de 15km-lopers. Er waren enkele pacers met ballonnen, maar de stonden vlak voor de start nog wel erg dicht bijeen, de 3:00 / 3:15 / 3:30 / 3:45 / 4:00 / 4:15 heb ik gezien op zo'n 10 meter van mij vandaan. Hoe dan ook, ik was binnen dertig seconden over de startlijn en dat is redelijk snel. Geweldig om met zo'n meute over de brug te lopen. Net na de brug, op ongeveer 2 kilometer kwam de samenvoeging van de twee groepen. Zonder problemen vloeide alles samen en tot net voorbij de 12km ging dat zo, toen ging de 15 eraf en terug richting hun finish. Echter na ons keerpunt kwamen we na een poosje weer tussen de 15km-lopers, dat was minder, omdat hun snelheid toch iets langzamer was. Dus dat werd een stukje laveren (zo'n dikke 2km). Vervolgens was de weg alleen voor de marathonlopers. Nog een klein stuk door de stad, maar na ruim 19km werd het een heen en weertje langs de kustlijn van de Zee van Marmara. De heenweg ging nog wel (want fris en nieuw), maar na het keerpunt (28,5) werd het langzamerhand niet beter (nieuwigheid eraf en beetje moeier). Ergens rond de 33km (ik) / 24km (Louise) kwamen we elkaar echt zichtbaar tegen (eerste keer (14/11) hebben we elkaar niet gezien). Net voor de 36km werd het weer "nieuw" parcours, maar nog steeds kustlijn. De laatste anderhalve kilometer ging door het Gülhane Park en de kers op de taart was de finishstraat: op het Sultan Ahmetplein (Hippodrome) bij de Ayasofya en Sultan Ahmet Camii (Blauwe Moskee). Na drie uur eenendertig minuten en acht seconden was de TRIPEL voltooid! Overall klassering 354 van de 2.784 finishers - 13e bij de Mannen 55-59.


   
   • De extra bijzonderheden van deze marathon:
    • twee continenten (Start in Azië, finish in Europa)
    • 's-morgens vroeg (07:00 met de bus naar de startlocatie)
    • vroegste marathonstart ooit voor mij (09:00)
    • mijn eerste echte buitenlandse marathon (want in Ieper spreken ze toch ook "ongewoon" Nederlands)
    • over de Bospurusbrug, die alleen deze dag voor lopers beschikbaar was (het hele jaar mogen er geen voetgangers overheen)
    • met een vliegtuig er naar toe
    • een weekje vakantie

De Straffe Hendrik Tripel (126,6 km) duurde :

tien uur eenendertig minuten !

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Zondag 8 april 2018 hoop ik voor de 30e keer op de Coolsingel te finishen! Dus mocht je mij voorbij zien komen: Aanmoedigen mag ...